jag är sa ledsen

Jag är sa ledsen sa jag orkar knappt skriva om det. Men nagon med nyckel till mitt rum har stulit mina pengar. En bunt med femtiobirsedlar har försvunnit och jag vet ju att det är nagon ur personalen, nagon jag hälsar pa varje dag. Som jag trodde att jag kände och kunde lita pa. Sa jag är ledsen.

Sprakförvirring.

Hahahaha det blir sa mycket roliga missförstand med amarinjan. Kersti som ända bott här nagra ar berattade att hon hade gjort ett ganska roligt misstag när de hade möte med personalen, alla kommer att sluta vid nyar eftersom missionen byter ägare. Sa efter att ha i princip avskedat dem (men inte riktigt) sa sager hon: "nu är det slut med oss!" men hon menade att mötet var slut. Det var lite kul. Själv har jag lärt mig den harda vagen att tjenna betyder piss pa amarinja och att det därför inte är den bästa hälsningsfrasen att ropa till david pa stan.

hejhej

Usch jag tycker det är så obekvämt när det kommer besökare till skolan. Ibland är det sponsorer och andra viktiga personer för organisationen men åh det blir så konstigt. Det var ett rätt så stort amerikanskt gäng här för någon vecka sedan och de gick in i matrummet när barnen åt. De ställde sig längst fram i rummet och bara tittade på barnen med stora sorgsna ögon, några av dem grät. Ärligt! Det var liksom ingen kommunikation med barnen utan bara ett väldigt distanserat betraktande. Det är ju människor, inte djur på zoo! Barnen blev inte lite konfunderade. Där satt de precis som vanligt, fyra på varje bänk, och åt, när det klampar in massa utlänningar och ska gråta åt dem. Nej usch jag blir illa berörd. Ah jag är så glad att jag är frisk från amöban som plågade mig en månad! Jag orkar så mycket mer. Idag fick jag en idé som förvånansvärt nog kunde genomföras direkt. Jag ha ska ha smågrupper tre gånger i veckan! Det kommer bli hur bra som helst. Det ska bli så skönt att kunna se barnen var för sig och inte bara som en alldeles för stor grupp på 45 barn. Jag tänker mig typ sju barn åt gången och vi ska bara leka, prata, ta det lugnt, bygga pussel, måla vattenfärg, såna saker man inte kan göra i en grupp på 45 men som barn uppskattar helt enkelt. Det känns så bra! Det innebar tre lektioner extra i veckan, men det blir bara kul. Idag är det fredag, helt underbart. Jag älskar mitt jobb, men helg är en bra grej. Ikväll är första salsalektionen i fortsättningsgruppen, wish me luck! Ah salsa är så kul! Svinkul faktiskt.

I don´t hit children

Jag råkade vara lite dräpande idag. Det bara slank ur mig av gammal vana. Jag letade efter en käpp till ett drama jag skulle göra med barnen. ”Har du sett en käpp någonstans?” ”nää, men miriam jag trodde du sa att du inte gillade sådana metoder?” ”Åh men det är inte till att straffa barnen, det är till dramat” Genet höjer lite retsamt på ögonbrynen som om hon inte tror mig, men då brinner jag av. Detta är alltså samma kvinna som sa att hon inte ville lära sig salsa för att hon är kristen. ”I´m a christian, I don´t hit children.” Sen var det lite stel stämning ett tag men det gick över. Fast vi förstår verkligen inte varandra. Jag kan inte fatta varför hon tycker att det är fel att dansa, och hon kopplar inte att jag tycker våld är fel metod.

tva saker

Idag knäckte jag omedvetet någon slags dresscode. Jag hade skitigt hår så jag gjorde en inbakad fläta för att i alla fall hålla rufset borta från ögonen. Alla mina byxor var skitiga så jag tog en svart kjol och den enda tshirt jag hade var en blus. Redan efter att jag gått bara hundra meter från huset bromsar en råfancy bil in. Det var två snuskrika etiopier som ville ge mig lift. Jag sa nej såklart, det sitter i ryggmärgen. Väl på skolan blev Tgist (lärarkollega) helt till sig. ”Du är så vacker idag miriam, så vacker!” Jag gick in i klassrummet och började plocka fram böcker när jag hörde att det tisslades och tasslades. ”Vad viskar ni om?” Sa jag strängt. En flicka ställde sig upp och pep: Du är så fin idag. På förmiddagsrasten sa Almas (också lärare): your clothes today Maryam, very good. Very good. En stund senare stack en liten pojke in huvudet genom fönstret. ”Stick” sa Almas. ”Miriam du är vacker!” hann han skrika innan han flydde från Almas´ käpp. Hahaha det är så lustigt. Jag var ju inte fin idag alls. Men flätor, blus och kjol, det är så kvinnan ska se ut här. Jag ska springa great ethiopian run. Det var Israel språkläraren som lyckades övertala mig: ”Benatsch, Miriam, Benatsch!”Det betyder egentligen ”för din mamma”. Så I´m doing it for you mama! Men hjälp hur ska det gå. Jag som knappt kan gå uppför trappan utan att flåsa. Klüft ska också springa, det ni!

SPONSORER EFTERLYSES

Inte till mig förstås. Men pojkarna som bor i huset Sofia har fixat behöver fler Sverigesponsorer. Är ni intresserade och vill ha mer info är det bara att mejla [email protected] och skriva sponsor som ämne. Man ger valfritt månatligt belopp. jag är lite partisk för att jag känner kidsen men det här är asbra killar. De sköter sig och satsar på skolan (och fotbollen ska jag nog säga). Inga droger, inga fighter sinsemellan. Bra grej att stödja! Och det är inte via någon organisation som norpar 70% till administration och taxiresor.

middag hos addis

Jag har tydligen en jättebra vän som heter addis. Hon skällde ut mig häromdan för att jag inte ätit middag hos henne ännu. Detta är alltså bara en helt random person vars hus jag går förbi varje dag på min skolväg. Hon är trevlig, det är inte det, men hon är väldigt, hm, intensiv kan man nog säga. Idag drog hon in mig i sitt hem i alla fall och bjöd på ett slags traditionellt bröd som de kokar tror jag (jag hade lite svårt att uppfatta allt hon sa. Min amarinja är inte riktigt där än.) Det var kul faktiskt. Och ännu en sån grej man inte skulle råka ut för i Sverige: Att någon, speciellt inte någon som knappt har mat för dagen, tvingar en på besök och trycker i en mat menar jag.

jag är synsk

Detta hände när vår handledare från Sverige var här och vi gick en golfrunda (jag har nog skrivit om det innan): Marin skulle slå först så han gjorde sig redo. Vänta Martin, det går en hund där! Sa jag på skämt för att jag såg en hund en bit bort. Martin skrattade lite artigt sådär och slog iväg bollen rakt fram men han måste ha fått lite skruv på den för den vek plötsligt av och går rakt mot hunden och smack eller hur nu ljudet av boll mot kött ska beskrivas. Jag är lite läskig, jag vet. Idag på vägen hem gick jag en bit med en elev som skulle åt samma håll. Efter ett tag frågade hon om jag var tigre. Det var sött tycker jag, tigre är en etnisk folkgrupp som finns både i etiopien och eritrea och den räknas som den finaste att tillhöra. Det är rätt tydlig hirarki mellan folkgrupperna i det här landet och här på shiro meda bor det väldigt många från ett område i södra etiopien, de kallas dorse eller mer politiskt korrekt tror jag man ska säga gamonja, dorse är tydligen bara en liten del av dem. Dorse är det tydligen inte så jättehippt att vara, det är jättesorgligt, så en del vill inte ens prata sitt moderspråk.

k a o s

  Idag dök han upp pa missionen igen, Marias lärarkollega som sa att jag var tjock ni vet? Han har tydligen varit där och letat ettpar ganger efter mig. Och ringt mig nagra ganger, bara för att säga hej. Ah vad gör man med sana personer?
   Sinnessjuk dag förresten. En elev pa en annan WSGskola dog inatt, hjärtattack säger de men man vet aldrig. Ingen hade ju sagt om det var aids och jag vet inte hur vanligt det är att 12aringar far hjärtattack. Jaja. Jag kände henne inte men det är ju saklart jattehemskt. I vilket fall var en annan lärare sjuk ocksa sa jag fick hoppa in som vikare och samt inte ha nagon tolk. Sa jag hade altsa dubbla antalet lektioner idag och ingen tolk. Kaoskaos. Jag har aldrigvarit sa arg pa barnen innan, de var sa högljudda! Sen pa eftermiddagen var det begravning sa alla larare utom jag och en till skulle iväg. 120 barn skulle vi varit tva pers pa! Det gar ju bara inte. Jag sa det till Tomas rektorn: I have headace (OJ vilken huvudvärk förresten) and I don´t speak amharic, I can´t take care of all these kids. Da sa han (jag rodnade lite, det var en fin komplimang): Miriam, you speak better amharic now than all the previous volonteers. But your right. We let the kids play outside and the guards can watch over them. Go home.
   Jag kände det seriöst som om han räddade mitt liv. Usch vilket vidrigt kaos det var idag. Jag är helt slut. exhausted kan man säga men eventuellt inte stava till. 


hundmirre and the hyenas

   Ah vad jag har skrattat idag, det var helt hillarious, heeelt bisarrt roligt. Jag hade eftermiddagslektion med ettorna och tänkte att jag skulle lära dem björnen sover. Inte pa svenska da, texten bytte jag ut till lalalala och björnen till en hyena. I vilket fall körde vi sa att den som en hyena fangat ocksa blir hyena sa tillslut efter det som blev sista gangen var alla hyenor. "Barn, barn leken är slut, alla är hyenor!" Ropade jag därför. Det blev tyst nagon sekund innan ett barn förtjust skrek "hon sa: Alla är hyenor!" Och ALLA kids (ca 45 st) Börjar rusa runt pa skolgarden helt galna som rabieshundar och biter varandra och morrar och är hyenor. Jag blev helt paff! men sen kunde jag bara garva. alltsa ni skulle ha sett mig. Mitt i en hord av ungar helt out of control, det var helt sjukt. Vad gör man? Hahaha oj jag grät av skratt.

Inget julspel utan ängeln gabriel

   Idag hade vi en sportkamp mellan Gurara och Haya sost, skolarna WSG har alltså. Jag hade skitkul i hejaklacken (jag vägrade vara med i lärarlaget, etiopier = alldeles för spänstiga. Jag skulle se ut som en valross bredvid dem, och laget skulle förlora) barnen och jag kom på hejaramsor på amarinja. Jag tvivlar på den grammatiska korrektheten i mina men barnen var på ändå.

   Efter sportandet stack jag till vår kyrka i kasanches för att jag in en stund av god vilja lovade att spela ängeln gabriel i ett julspel. Lovat är lovat och repet var trevligt, men jag kommer att känna mig löjlig när jag som enda vit och av någon anledning två meter längre än alla andra medverkande tjejer står där i kören utklädd till

Ängel.


a criminal

   Etiopiska män. Vad kan jag säga? Man har lär sig stänga av alla som säger sexy lady på gatan men ibland är de helt sanslösa:

Etiop - Hey you! I want to be your friend if that´s okey.

Jag - Well I don´t know. I don´t know you. I should go now.

Etiop - But why! I´m not a criminal or something. I mean, if it is a crime to admire you, then I´m a ciminal.

Tjenatjena, nån har sett lite för många amerikanska filmer. Tjenna på amarinja är föresten piss tror jag.


salsa queen

   Idag pratade jag med lärarna om min salsakurs och vi hade kul åt mina misstag tills jag erbjöd mig att lära dem grundstegen, då fick jag höra den här: "No, I´m a christian, thats nothing for me." Lite magstarkt att komma från kvinnor som tycker det är helt lugnt med barnmisshandel. Eller är det bara jag som känner att det är paradoxalt? Ah kulturskillnader är så knepiga.

   Vet ni var jag ska nu? Jag ska på salsa. "Men Miriam gumman, du är ju en timme tidig" tänker ni nog överseende, men icke! Jag har fått bakläxa. Jag visste det! Jag kan inte salsa! Jag har visserligen missat två lektioner men jag trodde jag hängde med rätt bra ändå. Det gjorde jag inte. Så nu ska jag vara där tidigare på privatlektion med käre Tafese som vår lärare heter. "You basicly know the steps Miriam, but you need to work your body". Jag kan inte! Jag kan bara inte. Jaja. Skam den som ger sig. Och dessutom: Vad ska jag ta mig till på fredagkvällarna annars när Sofia och David är på salsakväll?


om shiromedabarn

   80% av alla barn i min skola (eller min är den väl inte) kommer från vävarfamiljer. Det innebär att barnen med största sannolikhet blir vävare de med. Om vi inte utbildar dem och lär dem vikten av utbildning, och det gör vi! Tjoho. Det är inget fel med vävare alltså, men det är slavarbete i pricip.

   Fast jag är så arg. Tror ni inte att vi just fick reda på att min smartaste elev har HIV? Jag hatar det! Av de hundratjugo eleverna jag har har inte alla blivit testade än, men hittills har jag tror åtta HIV. Åtta av mina kära! Åh. Jag vet inte vem jag ska sparka. Men inte dem i alla fall.

   I Etiopien får på pappret alla sjuka tillgång till gratis medicin, fast såklart är det inte så enkelt. Är man föräldralös tillexempel är det kört, för man måste ha en ansvarig förmyndare för att få ut medcinen. Suck. Men vi har ett prevention och healthcareprogram på skolan kvällstid, och nästa vecka ska jag börja hjälpa till där. Det blir jätteintressant. Där lär sig föräldrar ta hand om aidssjuka barn, och män att bara ha en fru.


fina fisken

Ännu en dag på skolan! Det känns finfint. Fina fisken. Fast en liten incident idag gjorde mig upprörd.

   Vi hade lunch och satt i lararrummet nar massa barn rusade in, ett av dem blödde asmycket från pannan. Jag körde ut alla oblödande och försökte fixa hans panna, tjeeena vad det blödde, men ingen av de andra larana lyfte ett finger, ingen visade mig tillexempel att det fanns plashanskar. Hade ju varit trevligare för mig än att fingra i massa blod med mina bara händer. Flera av barnen har ju aids dessutom. Jaja. What to do? Jacket blev igentejpat i alla fall.

   Jag tycker det ar sa spannande att etiopier inte far grata, killen hade liksom blod i hela ögonen, men han stod där tyst och snäll medan det rann ner på halsen.


fina fisken

Ännu en dag på skolan! Det känns finfint. Fina fisken. Fast en liten incident idag gjorde mig upprörd.

   Vi hade lunch och satt i lararrummet nar massa barn rusade in, ett av dem blödde asmycket från pannan. Jag körde ut alla oblödande och försökte fixa hans panna, tjeeena vad det blödde, men ingen av de andra larana lyfte ett finger, ingen visade mig tillexempel att det fanns plashanskar. Hade ju varit trevligare för mig än att fingra i massa blod med mina bara händer. Flera av barnen har ju aids dessutom. Jaja. What to do? Jacket blev igentejpat i alla fall.

   Jag tycker det ar sa spannande att etiopier inte far grata, killen hade liksom blod i hela ögonen, men han stod där tyst och snäll medan det rann ner på halsen.


en dalig dag

Ah detta land dessa etiopier, jag kommer nog aldrig att fatta riktigt hur de tänker.

   Idag var första dagen som jag var själv på jobbet, David har bytt skola nu. Dagen började med att barnen skulle lara sig att dansa med nagon slags färgade plastpiskor. (det var INTE min idé) Jag förhöll mig rätt passiv medan barnen under ledning av rektorn Tomas petade ut ögonen på varandra. Så  kändes det, men alla barn överlevde.

     Sen fick jag känna mig som rainman ett tag inne på lärarrummet för att nagon vänlig själ kom på att jag för hand kunde kopiera en skrivövning till femtio barn. Efter min lektion som var den samsta jag nagonsin haft sa gav jag upp och gick hem. Det var min dag. Nejjuste, den blev annu sämre. En tjej som heter maria som bor har på missionen i nagra veckor nu hade tagit hit sin lararkollega, och det ar ju trevligt men inte sa jättetrevligt att på en av sina samsta dagar fa höra: You are not swedish. You are like an american girl. Jahaja jag skojade bort det, men min nordiska själ vred sig i smärta. Jag överdriver, men i alla fall. Det blir värre. "You know, (fundersamt studerande min mage) you really need to do some work out." Vad svarar man på det? Ärligt? Etiopier tycker liksom att det är okej att saga nat bara for att det ar sant. SUCK. Skitdag. Jag kan ju tillägga att jag lag vaken till fyra inatt sa jag var pisstrott. Jag vet inte varför, jag brukar sova bra. Hejdå.


Betraktelse.

   Jag undrar  varför det ar sa, att etiopierna har sa mycket battre talamod an vi. Som nar vi akte buss sa lange, etiopierna kan bara satta sig och stirra rakt fram i 16 timmar medan vi svennar satte igang att sjunga sanger, hitta pa lekar, lyssna på musik, lasa, you name it. Och de kan vanta sa lange utan att klaga. Jag har tankt pa det mycket. Fatta skönt att vara sa okomplicerad. Fast det kanske bara ar det att vi ar sa överstimulerade att vi maste göra nat hela tiden.


min vän amöban

   Min mage ar lite svullen pa grund av amöban, ja. Men det kanns inte okej att bli mobbad för det. Just nu ar det staende skamtet i lararrummet: Miriam nar ska du föda? Har du barn i magen? Vem ar pappan? Hahahaha.
Jag ar inte sur egentligen, men nu kanns det dags att byta skämt. Plus att jag ar less pa att vara sjuk och pa att det smakar bajs i min mun av medicinen.  Jag blir sa trött ocksa. Tva dagars medicinering till! sen hörni, ojojOJ jag kommer att vara i mitt esse.
   Annars ar det senaste att david ska börja pa en annan skola och jag jobbar kvar pa shiro meda. Det känns ratt schysst att fa mer eget ansvar, mer att bita i.
   Imorn ska vi hanga med ett kanadensiskt par och nagra fler fran forsamlingen. Det ska bli nice, att fa prata engelska pa engelska och inte etiopanpassad och sa ar det ett valdigt skönt gäng: Jelaio som ar supersmal (s u p e r s m a l) och vill ga upp i vikt, Ndegena som heter ndegena vilket betyder igen(hans mamma var nog less pa att föda barn. Fast jag har inte fragat varfor han heter sa), Jeremy som hatar att förlora och Terry som ar supergullig.
   Veckorna gar sa fort! Jag far angest, jag vill inte hem! Vad ska jag göra hemma?

Ah mina barn mina barn

   Jag alskar dem. Ah jag vet knappt vad jag ska ta mig till. Igar fick jag ett rafint erkannande, vi har en kille som ar valdigt brakig och hard, slass jamt och sant. Men innan jag skulle ga hem sa drog han i min arm och tecknade att han ville viska nat och nar jag bojde mig ner gav han mig en puss pa kinden. Ett riktigt guldogonblick. 
   
    Igar lyckades jag skamta pa amarinja, det var ett trakigt skämt, men jag blev ganska chockad over att de forstod mig. Ni vet med sana har sprakbarriarer skrattar man sa fort man uppfattat att nat ar ett skamt. Sa har var det: Wondo sag en katt och jamade och jag sa: dmntinja titsheralleh? Talar du kattiska? Hahaha nu nar jag ser tillbaka pa det ar jag ju skittrakig, men det var en spraklig seger.

JAG VISSTE DET

       Alla ni som hanade mig för att vara hypokondriker: JAG HAR AMÖBA! Senaste veckan har jag varit lite hängig och febrig av och till utöver min vanliga problemmage (som verkligen lever ett eget liv) men droppen som fick mig att uppsöka läkare var att min nacke blev helt spänd och ond över en natt, sa efter tva dagar med det sa jag till mig sjalv: Uppsök lakare kvinna! En snall man som heter hakan skjutsade mig, hos doktorn fick jag betala en formogenhet (hoppas forsakringen tacker!) Nu kakar jag svindyr och svinacklig medicin. Usch, det smakar ackligt i munnen konstant. Jag fattar inte. . MEN det var skönt att det var nagot pa riktigt och inte bara jag som var klen. Nu ska jag bli frisk och da blir det fest!
     Det trakiga ar att nu tror jag att jag har rabies ocksa. Anledning: en demonkatt bet mig. Vi kallar den demonkatten för den stryker omkring pa omradet och ar gravid och obehaglig, skitig med röda rinniga ögon och trasiga öron. Ful helt enkelt, och dalig. I vilket fall pratade jag i telefon med en trevlig person sa jag var lite tankspridd och började kela med den äckliga saken. Den kurrade och gjorde sig till sa jag forleddes att tro att den inte var sa ond anda, men sa plotsligt sa hugger den till i min hand. Det blev bara en rispa men anda. Äckelfulkatt. Hoppas den far fula ungar.

Om otippade situationer

   Jag bara kom att tänka på det. Grejer som skulle vara väldigt otippade hemma i Sverige känns fullt naturliga nu. Ta marknaden i chencha till exempel, plötsligt märkte jag att jag hade kommit bort från de andra och gick och pratade med en man som höll i ett spjut. Det slog mig att det var en lite otippad situation: Här går jag, med en man med spjut.

   Eller idag, när en åsna gick in i mig. Det händer inte mig så ofta annars, hemma i nyby.


   Jag är imponerad! Enligt etiopieska kalendern är regnperioden slut den 27e. Den 26e öööste det ner, så jag tänkte: sorry vänner, skaffa en ny kalender, det lär ta ett tag innan det slutar regna.

Men tror ni inte att det har varit strålande sol sen dess? Jag är djupt imponerad. Hur lyckas de?

   Lördagen använde vi till att bestiga ntoto. Mycket trevligt var det, Maria, Benjamin, jag och en Italiensk tjej jag glömt namnet på gick tillsammans.


meskelparty

   Nu har jag provat på att fira meskel. Den firar de ortodoxa kristna för att de fann jesu sanna kors just den här dagen. Så här gick det till. En kille var ute och letade kors när Gud sa: Gör en eld. Han gjorde en eld. Röken gick upp mot himlen, och sen ner på en annan plats. Där låg korset, därav folkfest i stan.

   100 000 pers ungefär trängdes i området kring meskel square och glodde på den stora elden, vars aska är helande för en ortodox. Det var en intressant experience må jag säga, och efter att vi sett oss mätta på marscherande krigshjältar och körer så åt vi en mycket fin arabisk middag för 20 bir var. Efter middagen var det förstås salsa. Har jag sagt att jag ogillar salsa? Jag ÄLSKAR salsa. ÅH vad jag hade kul.

   Meskelfirandet medförde också kontinentens mest misslyckade komplimang, riktad till undertecknad. En av Sofias etiopiska vänner sa först att jag var söt och det är väl en fin komplimang men sen frågade han om min ålder.

•-          I´m nineteen

•-          Oh! You wouldn´t belive that! You look like fifteen or thirteen!

   Japp. 13 år. Det var ju en smart grej att kläcka ur sig, om man är sugen pa att fa framtänderna utslagna menar jag.


forlat inaktiviteten

   Jag har haft en sjuk svacka pa internet, sa bokigt med allt. men jag lovar att inom en vecka ska jag lagga uppp alla inlagg. En man friade till mig igar. Det var gulligt gjort men jag sa nej.

RSS 2.0